Categorieën
Geen categorie

Groentepakket 25 april

Trostomaat
Sla
Radijs

Maak van een paar tomaatjes bruschetta’s. Broodjes op een grillplaat of in de oven roosteren. Insmeren met knoflook. Sjalotje hakken en met de fijngesneden tomaat, gehakte knoflook en blaadjes basilicum mengen. Afmaken met lekkere olijfolie van Phillip en daarmee de broodjes beleggen.
Van de sla en de radijs maak je – drie keer raden – een lekkere salade.

Kimchi
Kimchi? Ja, Kimchi. Gefermenteerde Chinese kool. Koreanen eten het dagelijks. Wellicht is kimchi de reden dat daar corona is verslagen zonder lockdown. Wie zal het zeggen? Kimchi is fris, zurig en pittig. Smaakt een beetje vissauserig. (deze niet want er zit geen vissaus in). Er zit in geval gember en knoflook in. Verder zijn er veel variaties. Makkelijk zelf te maken. Maar nu zit het in een potje van Sauercrowd.
Wat doe je ermee?
Kimchi, witvis en papillot (bakpapier): witvis insmeren met en papje van knoflook, ui gember en soja. Kimchi erop en niet te strak dichtvouwen zodat er geen damp kan ontsnappen. 15 min in de over op 200 graden. Witte rijst erbij.
Heerlijk door een gebakken rijst ook. Combineren met tofs of een geklutst eitje. De stelen van de broccoli kun je mee roerbakken. (van de roosjes maken we later in de week soep)

Puntpaprika
Venkel
Venkel van bovenaf insnijden zodat de ‘blaadjes’ aan elkaar blijven zitten. Puntpaprika’s heel laten en met een beetje olijfolie roosteren in de oven. Je kunt ook een paar aardappelen in de lengte in tukken snijden en meeroosteren. Lekker met venkelworst van Brandt en Levi

Broccoli
Daar gaan we een soep van maken dit keer. Ui fruiten in olijfolie. 2 aardappels in kleine blokjes snijden. Als deze tegen gaar aan zijn de broccoli meebakken. 2 Bouillonblokjes (kip of kruiden) erbij en een liter water. Staafmixer erop. afmaken met vers gemalen peper. Lekker met een beetje zure room of blokjes feta. (stok)brood van bakkerij Mama.

Zoete Bataat
Daar is ie weer! Een macro-bioot kan niet zonder en de leden van de zuiderMRKT inmiddels ook niet meer :). Ik kom vandaag niet verder dan een tajine met kikkererwten. Score ergens een ingemaakte citroen en wat gedroogde abrikozen (Nuthouse). Ras-al-hanout samen met Ui, knoflook in olie aanbakken en verder met de in stukken gesneden bataat, citroen en abrikozen rustig laten sudderen. Kind kan de was doen, ware het niet dat die weer naar school moet vanaf volgende week.

Kook ze en houd afstand.